Yksi kupillinen matchaa vastaa vaikutuksiltaan 7 – 10 kupillista tavallista vihreää teetä.

Matcha tee kuvitusta

Opi miksi kannattaa ottaa Matcha-tee mukaan päivittäisiin rutiineihin

Muun muassa Zen-munkit joivat jo vuosisatoja sitten matchaa, koska he kokivat matchan auttavan heitä keskittymään tuntikausia kestäviin vaativiin mietiskelyharjoituksiin.

Myös Matchan nauttimishetkeen kannattaa kiinnittää huomiota. Sinun ei tarvitse olla Zen-munkki tai teeseremoniamestari, mutta jokaiselle tekee varmasti hyvää pieni hiljainen hetki matcha-kulho kädessä keskellä arjen hälinää.

Matchoissa on kuitenkin eroja! Kaikki Matchat eivät sisällä samoja määriä hyödyllisiä ainesosia. Bello.fi:n valikoimasta on vain laadukasta, japanilaista Matchaa, joka tulee Japanin kuuluisimmalta ja arvostetuimmalta teealueelta, Kioton lähellä sijaitsevalta Uji -teealueelta.

Yleistä

Matcha tee on erittäin hienoksi jauhettua vihreää teetä. Se jauhetaan varjossa kasvatetun teepensaan lehdistä. Tämä onkin suurin ero Matchan ja muiden jauhettujen teelaatujen, kuten jauhetun senchan, välillä. Matcha sisältää kasvatustapansa ansiosta erittäin paljon hyviä ravinteita.

Matchaan valmistamiseen käytettävät teelehdet poimitaan käsin, vain parhaat teenlehden valikoidaan. Tämän jälkeen lehdet laitetaan tasaiselle alustalle kuivamaan. Kuivumisprosessin aikana lehdet rypistyvät. Kuivat lehdet ovat tenchaa. Tenchaa käytetään sellaisenaan teen uuttamiseen, mutta siitä voidaan jauhamisella valmistaa Matchaa. 30:nen matcha -gramman jauhaminen saattaa viedä jopa tunnin. Valmis Matcha on kirkkaan vihreää, miltei rakeetonta jauhetta. Vain tencha -laadusta voidaan tehdä Matchaa, kaikki muut jauhetut teet ovat konachaa.

Teen valmistaminen

Teelusikallinen Matchaa siivilöidään Matcha -kulhoon, jonka jälkeen jaauheen päälle kaadetaan 80 – 90° vettä. Tämän jälkeen jauhe sekoitetaan veteen bambuvispilällä. Vispilällä sekoitetaan ensin hitaasti, sitten nopeasti kunnes teen pinnalle muodostuu vaalenvihreä vaahto. Ihmiset pitävät eri vahvuisista juomista, joten teejauheen määrää voi lisätä tai vähentää oman mieltymyksen mukaan. Matchasta voi tehdä myös latteja ja muita maitopohjaisia juomia.

Tarkemmat matcha-tee -reseptit löytyy linkkiä klikkaamalla.

Matchan ominaisuudet

Yksi kupillinen matchaa vastaa vaikutuksiltaan 7 – 10 kupillista tavallista vihreää teetä.

Hyödyt pähkinänkuoressa:

- sisältää klorofylliä
- ei nosta insuliinitasoa. Glykeemi-indeksi: 0
- ei sisällä sokeria
- sisältä EGCG flavonoideja

Matchan ravintoaineet (Yksi annos sisältää noin 1.5 grammaa Matchaa)

Katekiinit yhteensä 105 mg/g
EGCg (tehokas katekiini) 61mg/g
Aminohapot yhteensä 14.26 mg/g
L-teaiini -aminohappo 14.26 mg/g
Kofeiini 35 mg/g
Kuitu 318 mg/g
Hiilihydraatti 447 mg/g
C-vitamiini 1.75 mg/g
A-vitamiini 291 yksikköä/g
Kalium 26.6 mg/g
Kalorit 3/g

Matchan historia

Kiinassa oli Tang Dynastian (618-907) aikana tapana höyryttää tee ja tehdä siitä eräänlaisia teeharkkoja, joita oli helppo säilyttää ja kuljettaa. Teeharkoista puolestaan valmistettiin teetä jauhamalla teeharkko jauheeksi ja lisäämällä jauheeseen kuumaa vettä ja suolaa.

Song Dynastian (960-1279) aikana jauheesta tehty tee tuli aikaisempaa suositummaksi ja jauhettua teetä alettiin sekoittamaan kuumaan veteen siihen suunnitellulla bambuvispilällä. Tällä menetelmällä teejuomasta saatiin hienolaatuista.

Jauhetusta teestä tuli suosittua myös Zen-buddhalaisten keskuudessa, koska heidän mukaansa matcha auttoi keskittymään pitkiin mietiskelyjaksoihin. Zen-Buddhalaiset kehittivätkin jauhetun teen juomisesta ajan mittaan seremonian.

Munkki Eisai toi jauhetun teen ja Zen-Buddhalaisuuden Japaniin vuonna 1191. Japaniin syntyi Zen-luostareita, joissa jauhettua teetä pidettiin arvossa. Kotimaassaan Kiinassa jauhettu tee jäi kuitenkin vähitellen unholaan.

1400 – 1600 -luvulla japanilaisen yhteiskunnan eliitti alkoi pitämään japanilaisten Zen-luostareiden jauhettua teetä erittäin korkeassa arvossa. Kysynnän kasvu johti siihen, että Uji -teealueella jalostettiin korkealuokkainen tee, joka alkoi kantamaan nimeä matcha. Tänä päivänäkin korkeatasoisin matcha tulee juuri Uji -teealueelta, Japanista. Sieltä tulee myös bellon valikoimissa oleva bello Organic Matcha 60

Nyt sinulla on mahdollisuus nauttia tästä aikojen saatossa täydellisyyteen hiotusta teestä, jonka rinnalla kaikki muut teelaadut kalpenevat.

Tästä pääset tutustumaan hyvään peruslaatuiseen matcha teehen

Täältä puolestaan löydät kaikki matchamme

Takaisin teekauppa bello.fi etusivulle

_____________________________________________________________________________

Uutiskirje