Toisinaan kuulee kysymyksen siitä, onko vihreässä teessä kofeiinia ja jos on, niin miten paljon. Vastaus on yksinkertainen: kofeiinia on kaikissa oikeissa teelaaduissa, sillä kaikki tee tehdään samasta kasvista (Camellia Sinensis).

Uutiskirje


Miten paljon vihreässä teessä sitten on kofeiinia?

Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa. Vihreä tee ei yleensä aiheuta sellaisia sivuvaikutuksia, joita kahvi saattaa aiheuttaa. Vihreässä teessä on myös vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä (noin puolet mustan teen kofeiinimäärästä). Kahvipavuissa on 1.1 – 1.3% kofeiinia riippuen laadusta. Mustassa teessä on keskimäärin 0.05% kofeiinia. Vihreässä teessä on puolestaan vain 0.02 – 0,008% kofeiinia. Alla taulukko, jossa on erilaisten juomien kofeiinipitoisuudet milligrammoina.

Kofeiinin määrä eri juomissa


Juoma (1 kupillinen) Kofeiinin määrä
Kahvi 40 – 170 mg
Musta tee 25 – 110 mg
Oolong tee 12 – 55 mg
Vihreä tee 8 – 30 mg
Valkoinen tee 6 – 25 mg

Kofeiinia ei tulisi nauttia yli 300 milligrammaa päivässä.

Vihreät teelaadut vaihtelevat kofeiinipitoisuuksiltaan

Kaikissa vihreissä teelaaduissa ei ole samaa määrää kofeiinia. Tämä johtuu siitä, että erilaisiin teelaatuihin käytetään hieman erilaatuisia teenlehtiä ja niitä käsitellään hieman eri tavoin. Erityisen vähän kofeiinia on japanilaisessa houjicha -teessä, koska se on kuivattu pannuissa ja toisinaan jopa paahdettu.

Myös japanilaisessa genmaicha -teessä on tavallista vihreää teetä vähemmän kofeiinia, sillä se on sekoitus teetä ja paahdettuja riisinjyviä. Myös japanilainen Bancha sisältää vähemmän kofeiinia kuin tavallinen vihreä tee, sillä se on tehty myöhäisen sadon teelehdistä. Banchaan käytety teelehdet korjataan talteen tavallisesti kesän ja syksyn välillä.

Tutustu vihreän teen aateliaan, matchaan ja siirry todella hyvän teen pariin.

_____________________________________________________________________________

Uutiskirje