Mikäli olet kyllästynyt tekemään teesi teepusseilla ja olet näin ottamassa ensimmäisen askeleen irtoteen maailmaan, sinun kannattaa lukea seuraava. Myös monille irtoteen suurkuluttajille alla olevat ohjeet voivat olla tarpeen.

Ensimmäinen asia, joka mieleen tulee, on tietysti teen haudutusvälineet. Hauduttamisen voi hoitaa monella tavalla. Voit käyttää irtoteen hauduttamisessa apuna esimerkiksi haudutuspalloa, haudutuskartiota tai haudutus-siivilää.

Uutiskirje

Teen hauduttaminen

Toisaalta, jos kerran olet siirtymässä oikean teen kuluttajaksi, voit hauduttaa teen ilman mainittuja apuvälineitä. Tarvitset vain haudutuspannun. Pannussa tee hauduttuu vapaasti, ja sen huomaa myös maussa. Yllättävä kyllä, hyväkään haudutusapuväline ei saa aikaan samanlaista teetä kuin teen hauduttaminen vapaasti pannussa. Olipa haudutustapasi sitten mikä tahansa, alla olevat ohjeet kannattaa huomioida.

Teepannussa hauduttaminen

Teen haudutusajat

Tee Veden lämpötila Haudutusaika
Musta tee 88 – 93 3 – 4 minuuttia
Vihreä tee 65 – 80 1 – 3 ½ minuuttia
Oolong-tee 82 – 93 5 – 6 minuuttia
Punainen tee 88 – 99 3 – 4 minuuttia
Valkoinen tee 77 5 – 7 minuuttia
Yrttitee 82 – 93 5 – 15 minuuttia

Yksityiskohtaisempia ohjeita

Yllä olevia yleisohjeita noudattamalla saa valmistettua hyvä teetä. Teen hauduttaminen ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen asia kuin esimerkiksi kahvin keitto, sillä teelaadut poikkeavat toisistaan todella paljon. Mikäli haluat valmistaa teesi aina oikealla tavalla – niin kuin kaikkien pitäisi haluta – kannattaa eri teelaadut hauduttaa hieman eri tavoin. Alla yksityiskohtaisempia ohjeita, joiden avulla haudutat teetä vaikka samuraille, etkä joudu pelkäämään pääsi menettämistä.

Japanilaisen vihreän teen hauduttaminen

Sencha on Japanin suosituin teelaatu. Sencha on saavuttanut myös suomessa suosiota. Kuitenkin moni hauduttaa senchan väärin. Alla ohjeet tavallisen senchan hauduttamiseen sekä senchan erään alalajin hauduttamiseen.
Japanilaista vihreää teetä ja kaikkea muuta vihreää teetä löydät sivuiltamme.

Japanilainen Sencha

  • Mittaa 1 1/2 ruokalusikallista kahta kupillista kohden.
  • Kaada teelehtien päälle 200 millilitraa 80-asteista vettä.
  • Anna hautua 60 sekuntia.
  • Kaada hauduttamisen jälkeen tee viimeistä tippaa myöten kuppeihin. Jos haluat molempiin kuppeihin täysin samanlaista teetä, kaada tee molempiin kuppeihin vuorotellen vähä vähältä.
  • Voit hauduttaa laadukkaan japanilaisen senchan kolme kertaa. Toisella haudutuskerralla haudutusaika tulisi olla vain 45-60 sekuntia. Kolmannella haudutuskerralla tulisi käyttää hieman aikaisempaa kuumempaa vettä ja teetä tulisi hauduttaa hieman pidempään.

Sencha Fukamushi

  • Mittaa 1 1/2 ruokalusikallista teetä kahta kupillista kohden.
  • Kaada päälle 80-asteista vettä
  • Anna hautua vain 40 – 45 sekuntia. Haudutusaika on siis huomattavasti lyhyempi kuin tavallisen senchan kohdalla.

Genmaichan hauduttaminen

Kahta kupillista kohden tulisi käyttää 1 ½ ruokalusikallista teetä (7-8g).
Veden haudutuslämpötilan tulisi olla 80 celsiusta.
Vettä tulee käyttää vain 200 millilitraa.
Haudutusaika: 1 minuutti.
Voidaan hauduttaa useampaan kertaan.

Houjichan hauduttaminen

Kahta kupillista kohden tulisi käyttää 1 ½ ruokalusikallista teetä (7-8g).
Haudutusveden tulisi olla kiehuvaa.
Kahta kupillista kohden vettä käytetään vain 200 millilitraa.
Haudutusaika: 15 – 30 sekuntia.

Matchan valmistaminen

Korkealaatuinen matcha jauhetaan erittäin hienoksi jauheeksi. Jauhe saattaa kuitenkin joissain tapauksissa muodostua hieman kokkareiseksi. Kokkareet muodostuvat sähkövarauksen vuoksi. Tämän vuoksi matchajauhe on hyvä siivilöidä teesiivilän läpi ennen valmistamista.

Matchaa voidaan valmistaa kahdella tavalla. Kevyttä matchaa sanotaan Usuchaksi ja voimakkaampaa matchaa sanotaan Koichaksi. Molempiin matchoihin tarvittavaa laadukasta matchaa löydät osiosta “matcha”.

Usuchan valmistaminen

1. Mittaa teelusikallinen (2 g) tai kaksi matcha-annoslusikallista teetä teesiivilään.
2. Siivilöi jauhe matcha-kulhoon (tämä vaihe ei ole pakollinen).
3. Siivilöityäsi teen, kaada sen päälle noin desilitra (75 – 100 ml) 85 – 100 asteista vettä.
4. Sekoita bambuvispilällä kevyesti siten, että matcha sekoittuu tasaisesti veteen. Sekoita w-muodossa tai kahdeksikon muodossa.
5. Ala sekoittamaan ranneliikkeellä niin nopeasti kuin pystyt. Teen pinnalle muodostuu kevyt vaahto. Sekoita tämän jälkeen vielä jonkin aikaa. Matchalle ominainen vaahto muodostuu helpommin käytettäessä yli 90-asteista vettä.

Koichan valmistaminen

Koicha valmistetaan samaan tapaan kuin Usucha, mutta siinä käytetään vähemmän vettä ja enemmän teejauhetta.

1. Mittaa kaksi teelusikallista (4 g) tai neljä matcha -annoslusikallista teejauhetta teesiivilään.
2. Siivilöi jauhe matcha-kulhoon.
3. Siivilöityäsi jauheen, kaada sen päälle noin puoli desilitraa (50 ml) 85 – 100 asteista vettä.
4. Sekoita bambuvispilällä kevyesti siten, että jauhe sekoittuu tasaisesti veteen.
5. Ala sekoittaa nopeammin ja nopeammin kunnes teen pinnalle muodostuu kevyt vaahto. Sekoita vaahdon muodostumisen jälkeen vielä jonkin aikaa. Koichaan ei muodostu niin paljon vaahtoa kuin Usuchaan.

Koichaan tulisi käyttää vain korkealuokkaista matchaa. Käytettäessä heikkolaatuisempaa matchaa, teestä saattaa tulla liian kitkerää.
*Koicha sopii paremmin teeseremonioihin tai muihin erikoistilanteisiin. Päivittäin juotaessa, kannattaa pysytellä Usuchassa.

Mikäli haluat valmistaa koichaa tai usuchaa, tarvitset siihen tietenkin laadukasta matchaa, jota löydät klikkaamalla vieressä olevaa linkkiä.

Takaisin etusivulle tarkastelemaan mitä teetä netistä voisit tilata.
___________________________________________________________________________________________

Uutiskirje