Yerba Matessa on perinteisesti sanottu olevan kaikki elämän ylläpitämiseen välttämättömät ainesosat.

Uutiskirje

Tutustu yerba mate -tuotteisiimme

Yleistä

Yerba Mate kasvaa Etelä-Amerikan subtrooppisilla alueilla. Erityisesti sitä kasvatetaan Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa. Yerba Mate -puu voi kasvaa viisitoista metriä korkeaksi. Puun lehdet ovat vihreitä ja noin kämmenen kokoisia. Yerba Mate -kasvi kasvattaa myös pieniä, valkoisia kukkia.

Yerba Maten maku on vahvasti yrttimäinen ja hieman maanläheinen. Maussa on myös jonkin verran vivahteita vihreästä teestä. Joidenkin mielestä maku on erittäin miellyttävä, mutta toisille se on liian kitkerää. Monien suomalaisten ensimmäinen reaktio juoman makuun on yllättyneisyys, sillä se ei maistu millekään tutulle juomalle. Tästä syystä Yerba Mate ei perinteisessä muodossaan välttämättä sovi ihmisille, jotka ovat tottuneet juomaan teensä ja kahvinsa sokerin ja maidon kera. Ihmiset, jotka juovat suodatinkahvinsa mustana tai pitävät espressosta, pitävät Yerba Maten makua yleensä parempana. Voimakkaisiin makuihin tottumattomat voivat makeuttaa Yerba Matea sitrushedelmällä tai vaikkapa piparmintulla. Monet Yerba Mate -konössöörit kuitenkin pitävät Yerba Maten mausta yli kaiken ja ovat sitä mieltä, että sitä ei saa makeuttaa tai maustaa.

Yerba Maten historiaa

Ensimmäisinä Yerba Matea alkoivat juomaan Guarani -intiaanit. He myös aloittivat Yerba Maten jalostamisen. Guarani -intiaanit pitivät Yerba Matea yhtenä tärkeimmistä kasveista. Guaranit uskoivat Yerba Maten antavan energiaa ja vaikuttavan terveyttä edistävästi. Guaranien keskuudessa Yerba Maten juomisella oli myös vahva sosiaalinen merkitys. Edelleenkin Etelä-Amerikan maissa Yerba Maten juomiseen liittyy vahva yhteisöllinen aspekti. Yhtenä ulkoisena merkkinä tästä on se, että sama matekuppi kiertää juojien kesken.
Eurooppalaisista ensimmäisiä Yerba Maten juojia olivat lähetystyötä tehneet Jesuiitat. He myös levittivät juoman päiväntasaajalle ja Etelä-Chileen.

Yerba Maten valmistaminen

Yerba Maten lehdet leikataan ja kuivatetaan. Tämän jälkeen Yerba Matesta voidaan tehdä juomaa. Perinteisesti Yerba Mate -juoma valmistetaan siten, että kaiverrettu kuppi laitetaan noin puolilleen Yerba Matea, jonka päälle kaadetaan lämmintä vettä hieman yli puolilleen. Tämän jälkeen kuppiin laitetaan perinteinen, metallinen pilli. Pillin laittamisen jälkeen kuppi laitetaan täyteen vettä. Veden lämpötilan pitäisi olla noin 70 asteista. Liian kuuma vesi pilaa haudutusprosessin.

Yerba Matea voi valmistaa myös esimerkiksi teepallolla tai vastaavalla. Tällöin maku ja koostumus ovat hieman erilaisia. Perinteinen valmistustapa antaa juomalle enemmän tehoa ja maanläheistä makua.

Ravintoarvot

Guarani -intiaanien on sanottu vaeltaneen pitkiä matkoja pelkästään Yerba Maten voimalla. On vaikea sanoa, millaisiin suorituksiin intiaanit aikoinaan kykenivät Yerba Matea juomalla, mutta se tiedetään, että Yerba Mate sisältää vitamiineja ja mineraaleja. Yerba Maten onkin sanottu olevan kuin nestemäinen vihannes.

Yerba Mate sisältää A, C, E, B1, B2 ja B complex -vitamiineja. Lisäksi Yerba Mate sisältää magnesiumia, rautaa, natriumia, kaliumia ja magnesiumia. Siinä on myös merkittäviä määriä pantoniinihappoa.

100 grammaa Yerba Matea sisältää:
Kaliumia 681.85 mg
Magnesiumia 167.60 mg
Rautaa 0.33 mg
Natriumia 4.57 mg
Fosforia 93.00 mg
C-vitamiinia 2.55 mg
Niasiinia 12.98 mg

Yksi Yerba Maten tärkeimmistä ominaisuuksista on sen ainutlaatuinen ksantiiniyhdistelmä. Ksantiineja esiintyy monissa kasveissa. Esimerkiksi kahvissa oleva kofeiini on ksantiini.

Yerba Matessa on kolmea eri ksantiinia: kofeiinia, theobrominea ja theophyllinea. Näistä eniten Yerba Matessa on kofeiinia, seuraavaksi eniten theobrominea ja vähiten theophylinea. Näiden kolmen aineosan yhdistelmä antaa erilaisen vaikutuksen kuin esimerkiksi pelkästään kofeiini. Yerba Matesta löytyvää theobrominea löytyy myös suklaasta.

YERBA MATE JA JULKKIKSET

Yerba Maten vaikutukset ovat innostaneet julkkiksista muun muassa Madonnaa, Matt Dillonia ja Mobya ottamaan Yerba Maten juomisen osaksi päivittäisiä rutiinejaan. Julkkisten esimerkki onkin lisännyt Yerba Maten juomista Yhdysvalloissa, joissa moni on vaihtanut kahvin Yerba Mateen. Myös Che Gueavara on liitetty vahvasti Yerba Mateen. Hän joi retkillään Yerba Matea innokkaasti. Kaiken lisäksi hänen isänsä omisti aikoinaan Yerba Mate -tilan.

Pohditko mistä löytäisit yerba matea? Yerba mate -valikoimastamme löydät itsellesi sopivan juoman.

Lähteet:

Miyerbamate
Yernamate
Wikipedia
Herbwisdon
brainready

Alkuun

Takaisin etusivulle teekauppa bello.fi

_____________________________________________________________________________Uutiskirje