puolittain leikillä on sanottu, että oikealla tavalla ikääntynyt Yixing-teepannu hauduttaa teetä, vaikka siihen ei laittaisi muuta kuin vettä

Kiinalaisten teepannujen perusteita

Kiinalaiset teepannuilla on kaksi perusluokkaa: Gaiwan ja Yixing. Pannut jakautuvat näihin kahteen luokkaan sen mukaan, ovatko pannut kulhomaisia vai enemmän pannumaisia.

Gaiwan on käytännössä kulho, jossa on kansi. Gaiwaneilla haudutetaankin yleensä kevyesti hapettuneita teelaatuja, kuten vihreää teetä, valkoista teetä ja kevyesti hapettunutta oolong-teetä.

Yixing-teepannut ovat savesta tehtyjä ja niillä haudutetaan vahvasti hapettuneita teelaatuja, kuten tummaa oolongia, kiinalaista punaista teetä (musta tee) ja vanhaa pu-erh -teetä.

Gaiwan-teepannu

Gaiwan-sana voidaan kääntää muotoon: peitetty kulho tai kannellinen kulho. Tyypillinen gaiwan koostuu kolmesta osasta: kulhosta, kannesta ja lautasesta. Lautasosa on siksi, että mahdolliset valumiset valuvat siihen. Kantta ja kulhoa käytetään luonnollisesti hauduttamiseen. Teen voi kaataa pois kulhosta tai juoda suoraan siitä.

Gaiwaneita tehdään monista eri materiaaleista. Niitä tehdään posliinista ja lasista, mutta onpa niitä tehty jopa jadesta. Myös savesta valmistetaan gaiwaneita. Kevyesti hapetetun oolongin hauduttamiseen sopii hyvin posliinista tehty gaiwan. Lasinen gaiwan sopii puolestaan hyvin vihreän teen ja valkoisen teen hauduttamiseen. Lasinen gaiwan antaa myös mahdollisuuden seurata teelehtien aukeamista ja hautumista.

Toisin kuin Yixing teepannu, gaiwan on aina lasitettu sisäpuolelta, jotta se ei ime itseensä makuja. Gaiwania voi siis huoletta käyttää useampien teelaatujen hauduttamiseen.

Mikäli haudutat hienoja ja herkkiä teelaatuja, voit lämmittää gaiwanin vedellä ennen käyttöä, jotta tee ei jäähdy liian nopeasti.

Gaiwania ostaessasi on tärkeää katsoa, että kansi sopii paikoilleen hyvin. Gaiwanissa olisi hyvä olla myös kohtuullisen leveä yläreuna, jotta siitä voi helpommin liikutella gaiwanin alaosan ollessa kuuma.

Yixing-teepannu

Yixing-teepannuja on käytetty teen hauduttamiseen Song dynastian ajoista lähtien (960 – 1279). Ming dynastian aikana (1600-luku) ne olivat halutuimpia teepannuja.

Yixing-nimitys tulee alueesta, jossa teepannuja valmistettiin. Yixing oli ikään kuin teepannujen valmistamisen pääkaupunki. Kyseinen alue on myös ainoa alue, jossa oli erityistä purppuran väristä savea, josta tehtiin teepannuja.

Purppuran värinen savi on täydellinen teepannujen valmistusmateriaali muutamastakin syystä: se on vahvaa materiaali ja sillä kaunis väri, se myös pitää hyvin lämpöä ja on huokoinen. Huokoisuus mahdollistaa teen makujen imeytymisen pannuun. Yixing ei huonone käytössä, vaan paranee kuin viinit konsanaan.

Kiinassa jopa puhutaan Yixing-teepannujen kasvattamisesta. Tällä viitataan siihen, että Yixing-teepannu muistaa mitä teetä sillä tehdään. Teepannu ”muistaa” juuri huokoisuutensa ansiosta ja ajan saatossa teepannulla tehdyn teen laatu sen kuin paranee.

Onpa puolittain leikillä sanottu, että oikealla tavalla ikääntynyt Yixing-teepannu hauduttaa teetä, vaikka siihen ei laittaisi muuta kuin vettä!

Oletko suunnitellut teepannun ostoa? Nämä hyvät teepannut kannattaa pitää mielessä.

Takaisin etusivulle teekauppa bello.fi

_____________________________________________________________________________

Uutiskirje