Japanissa on lukematon määrä teelaatuja. Suurin näistä teelaaduista tehdään sekoittamalla erilaisia peruslaatuja keskenään. Lisäksi niihin voidaan sekoittaa yrttejä tai vaikkapa kukkia, kuten kirsikan- tai luumunkukkia. Näin teehen saadaan esimerkiksi eri vuodenajoille ominaisia vivahteita. Alla lyhyt esittely japanilaisista vihreän teen peruslaaduista, joita sekoittamalla ja muokkaamalla suurin osa teesekoituksista tehdään.

Teerinne

Sencha

Sencha on yleisin japanilainen vihreä tee. Tätä teetä juodaankin päivittäin useimmissa japanilaisissa kodeissa. Sencha höyrytetään ja rullataan heti keräämisen jälkeen.

Fukamushi Sencha

Fukamushi sencha on samanlainen tee kuin Sencha, mutta sitä höyrytetään kauemmin, jolloin sen rakenne ja maku muuttuu pehmeämmäksi.

Gyokuro

Valmistetaan vuoden ensimmäisen sadon ensimmäisistä teelehdistä. Teepensaat, joista nämä lehdet kerätään, ovat tarkkaan kasvatettu varjossa viimeiset 20 päivää ennen sadonkorjuuta. Sadonkorjuun jälkeen Gyokuro rullataan. Gyokuro on korkealuokkaisin haudutettu teelaatu.

Tencha

Tencha on yhtä korkealuokkainen kuin Gyokuro. Myös Tencha kasvatetaan auringonvalolta suojattuna 20 päivää ennen sadonkorjuuta. Tenchan ja Gyokuron suurin ero on siinä, että Tenchaa ei rullata sadonkorjuun jälkeen.

Matcha

Matcha valmistetaan Tenchasta. Matcha on siis tavallaan Tenchan pitkälle jalostettu muoto.
Tenchan jalostaminen matchaksi on hankala ja pitkä prosessi. Tencha joudutaan kuivattamaan moneen kertaan, jonka jälkeen teelehdet jauhetaan. Matcha jauhetaan perinteisillä kivimyllyillä. 30 gramman jauhaminen kestää jopa tunnin.

Matchasta valmistetaan juomaa eri tavalla kuin teelehdistä. Matchaa ei hauduteta vaan se vispataan tarkasti kuumaan veteen. Matchaa juotaessa juodaan teelehti kokonaisuudessaan, ei ainoastaan haudutusvettä.

On olemassa myös toinen jauhettujen teen luokka. Näitä teelaatuja kutsutaan nimellä Kabusecha. Kabusecha tehdään toisen sadonkorjuun lehdistä. Teepensaita kasvatetaan suojattuna auringolta 5 – 15 päivää ennen sadonkorjuuta. Kabusechaa ei tule sekoittaa Matchaan, vaikka se samalta näyttääkin.

Bancha

Toisen sadonkorjuun jälkeen teepensas jatkaa kasvamistaan. Bancha tehdään näistä toisen sadonkorjuun jälkeen ilmaantuvista hieman kovemmista lehdistä ja lehden varsista. Bancha on laadultaan hieman heikompaa kuin Sencha tai Gyokuro. Japanissa Bancha on kuitenkin suosittu tee.

Houjicha

Houjicha tehdään yleensä siitä, mitä Banchan tekemisessä on jäänyt yli. Kuivaamisen jälkeen Houjicha paahdetaan. Tämän ansiosta Houjicha on väriltään ruskeaa.

Genmaicha

Genmaicha on teesekoitus. Tämä tee tehdään lisäämällä Banchaan paahdettua ruskeaa riisiä ja kuivattua maissia. Tässä teessä on omaperäinen maku ja hyvä tuoksu.

Kukicha

Kukichaa kutsutaan ”varsiteeksi”. Tämä tee valmistetaan siitä, mitä Gyokuron ja Senchan siivilöintiprosessissa jää yli. Tee on kevyesti makea ja aromiltaan mieto. Tämä tee tarjotaan yleensä perinteisten japanilaisten makeisten kera.

Konacha

Konacha on jauhettu tee, jota käytetään yleensä teepusseissa. Konacha ei kuitenkaan ole ollenkaan niin hienoksi jauhettua kuin Matcha tai Kabusecha. Tätä teetä tarjotaan yleensä Sushi-ravintoloissa.
Tilaat vihreät teet helposti valikoimastamme.

Takaisin etusivulle teekauppa bello.fi

_____________________________________________________________________________

Uutiskirje