On periaatteessa mahdollista löytää vielä tänäkin päivänä hyvää Pu-erh teetä, joka on valmistettu Kiinassa Qing-dynastian aikana (1644-1912)

Pu erh -teekakku

Pu-erh -tee tehdään isolehtisistä teepensaista. Pu erh -nimitys tulee kiinalaisen Pu’er maakunnan mukaan. Pu’er maakunta sijaitsee lähellä kuuluisaa kiinalaista teealuetta, Yunnania, aluetta, josta tee on levinnyt ympäri maailmaa.

Tätä erikoista teelaatua voidaan valmistaa ja vanhentaa eri tavoilla ja siksi sitä ei voida suoranaisesti laskea kuuluvaksi vain joko vihreän teen luokkaan tai mustan teen luokkaan. Vanhentamaton ”raaka” Pu-erh kuuluu teknisesti vihreän teen luokkaan. Vanhennettu Pu-erh taas kuuluu mustan teen luokkaan. Monen mielestä Pu-erh tulisi olla kokonaan oma luokkansa, sillä vanhennettu Pu-erh eroaa tavallisesta mustasta teestä, mutta myös vihreästä teestä.

Pu-erh -teen erikoisuus on se, että sitä voidaan vanhentaa monta vuotta ennen käyttöä. Tämän ominaisuuden vuoksi Pu-erh luokitellaan iän ja tuotantoalueen mukaan, vähän samaan tapaan kuin viinit.

Vanhaa Pu-erh -teetä voi olla nykyisin vaikea löytää, mutta toisinaan eteen voi tulla 10 – 50 vuotta vanhaa teetä. On myös periaatteessa mahdollista löytää vielä Pu-erh -teetä, joka on valmistettu Kiinassa Qing-dynastian aikana (1644-1912). Tällainen harvinaisuus maksaa tuhansia euroja, eikä ole pelkoa että näillä leveysasteilla sellaista tulisi vastaan.

Pu-erh -teen ominaisuudet

Pu-erh -teen juomisen on havaittu vahvistavan ominaisuutta, jota Kiinassa kutsutaan käsitteellä ”qi”. ”Qi” -käsitteen vastineena voitaisiin käyttää esimerkiksi sanaa ”elinvoima”, vaikka se ei teekään käsitteelle täyttä oikeutta. Länsimaisessa, lukuihin ja mittaamiseen fiksoituneessa, insinöörikulttuurissa käsite ”qi” ohitetaan yleensä olan kohautuksella, mutta Kiinassa sillä on suuri painoarvo.


Hyvä Pu-erh -tee löytyy valikoimastamme.

Takaisin etusivulle teekauppa bello.fi

_____________________________________________________________________________

Uutiskirje