Matea voi valmistaa monella tavalla. Tässä yleisimpien valmistustapojen ohjeet ja muutama erikoisuus.

Maten hauduttaminen teepusseilla

  1. Laita matepussi tyhjään kuppiin.
  2. Kosteuta matepussi kylmällä vedellä suojataksesi makua ja ravintoaineita.
  3. Täytä muki hieman alle 70 asteisella vedellä. Älä siis käytä kiehuvaa vettä.
  4. Anna hautua viisi minuuttia ja nosta pussi pois.

Jos haluat vahvempaa matea, käytä kahta tai useampaa pussia, älä pidennä haudutusaikaa. Pidempi haudutusaika heikentää juoman laatua.

calabaza

Yerba maten perinteinen valmistustapa

Perinteinen yerba mate on voimakas ja virkistävä juoma. Perinteisesti juoma jaetaan ystävien tai tuttujen kanssa. Henkilöä, joka valmistaa maten tällaisiin hetkiin, kutsutaan nimityksellä cebador. Perinteisiin kuuluu, että cebador on ainoa, joka lisää vettä, siirtää matekupin seuraavalle henkilölle ja vastaa siitä, että matekupissa on tuoretta matea.

Ollakseksi hyvä cebador, valmista mate seuraavalla tavalla.

  1. Täytä termoskannut (mikäli sessio on pidempi) noin 70 asteisella vedellä.
  2. Laita irtonaista matea perinteiseen matekuppiin siten, että sitä on noin 2/3 matekupin tilavuudesta. (Irtomate löytyy valikoimastamme).
  3. Laita käsi matekupin suulle suojaksi ja ravista kuppia sivuttain siten, että mate asettuu kupin toiselle puolelle ja toiselle puolelle muodostuu kuoppa vedelle.
  4. Kaada vähän kylmää vettä kuoppaan.
  5. Aseta matepilli kuoppaan.
  6. Kaada hieman kuumaa vettä termoskannusta kuoppaan, matepillin suodatinosan päälle.
  7. Kaada kuuma vesi matekuppiin. Älä kuitenkaan laita kuppia ihan täyteen. Kupin päällä olevan maten tulisi pysyä kuivana.
  8. Anna kuppi vuoronperään henkilöltä toiselle ja anna heidän juoda niin kauan, että matekupista alkaa kuulua kurlaava ääni.
  9. Tämän jälkeen matekuppi pitää täyttää vedellä, jonka jälkeen kupin voi antaa seuraavalle henkilölle. Säilytä tasainen, hidas rytmi ja toimi niin, että jokainen osallistuja saa saman verran juomaa.
  10. Vaihda mate siinä vaiheessa, kun maku alkaa kadota.

Jäämaten valmistaminen haudutuspusseilla

  1. Laita matepussi ja kylmennetty vesi muovipulloon ja laita korkki kiinni.
  2. Sekoita.
  3. Anna juoman hautua noin kymmenen minuuttia.
  4. Kun juoma muuttuu vihertäväksi, poista pussi.
  5. Purista mausteeksi limeä, sitruunaa tai vaikka appelsiinia.

Maten valmistaminen ranskalaisessa pressopannussa

  1. Kaada irtonaista yerba matea pressopannuun (1 – 2 ruokalusikallista kupillista kohden).
  2. Kosteuta mate kostealla vedellä suojataksesi makua ja ravintoaineita.
  3. Täytä pannu noin 70 asteisella vedellä.
  4. Anna hautua noin viisi minuuttia ja paina pannun mäntä alas.
  5. Jos haluat tehdä jäämatea, käytä kylmää vettä ja anna hautua 10 minuuttia.

Mikäli haluat tehdä vahvempaa juomaa, käytä enemmän yerba matea, älä pidennä haudutusaikaa. Maustamiseen voit käyttää yrttejä ja sitrushedelmiä. Yerba mate valikoimastamme.

Maten valmistaminen teepallolla

  1. Täytä teepallo yerba matella (yerba maten löydät valikoimastamme).
  2. Kosteuta teepallo varjellaksesi makua ja ravintoaineita.
  3. Laske matepallo mukilliseen noin 70 asteista vettä. Älä koskaan käytä kiehuvaa vettä.
  4. Anna hautua viisi minuuttia.

Älä hauduta yli viittä minuuttia, sillä liian pitkä haudutus tekee matesta kitkerää.

Maten valmistaminen kahvinkeittimessä

  1. Puhdista kahvinkeittimesi kunnolla, jotta pannusta ja suodatinosasta poistuu kahvin öljyt.
  2. Laita suodatinpussi suodatinosaan.
  3. Laita kukkurallinen matea kupillista kohden.
  4. Kosteuta suodatinosassa oleva mate kylmällä vedellä maun ja ravintoaineiden säilyttämiseksi.
  5. Napsauta keitin päälle ja anna valua.

Yerba maten valmistaminen espressokoneessa

  1. Puhdista espressokoneesi suodatinosio kunnolla, jotta kahvista irronnut öljy lähtee pois.
  2. Laita 2 ruokalusikallista irtonaista matea pieneen kuppiin. (yerba maten löydät valikoimastamme).
  3. Lisää kylmää vettä niin paljon, että matesta tulee vetinen sotku.
  4. Lusikoi tämä sotku espressokoneesi suodattimeen, painele tiiviiksi ja sulje.
  5. Tee mateshotti koneella. Voit tehdä espressokoneella tehdystä matesta erilaisia juomia, kuten esimerkiksi lattea.

Yerba maten valmistaminen auringolla?

  1. Laita haluamasi määrä irtonaista yerba matea lasipurkkiin.
  2. Lisää haluamiasi yrttejä mausteeksi (katso suositukset sivun alaosasta).
  3. Täytä purkki vedellä.
  4. Laita purkki aurinkoiseen paikkaan tunniksi tai pariksi.
  5. Suodata ja säilytä jääkaaapissa.
  6. Lisää limemehua tms. makusi mukaan.

Yerba maten maustaminen yrteillä

Yerba mate vahvistaa muiden yrttien ominaisuuksia, joten matea kannattaa kokeilla maustaa erilaisilla yrteillä. Alla lista sopivista yrteistä. Voit toki kokeilla myös muita yrttejä. Bombilla eli matepili on hyvä väline testattaessa erilaisia juomia, sillä siinä on hyvä suodatin, joka estää aineksien kulkeutumisen suuhun.

Maten maustamiseen sopivat yrtit ja mausteet:
Inkiväärijuuri
Kuivatut appelsiinin kuoret
Minttukaakao
Sitruunaruoho
Kamomilla
Rooibos
Intian chai -mausteet
Stevia
Lakritsajuuri
Vihreä tee
Kahvi

Mausteet sinun pitää etsiä jostain muualta, mutta yerba mate löytyy meiltä

Takaisin etusivulle teekauppa bello.fi
_____________________________________________________________________________

Uutiskirje