Vihreä tee ei ole kitkerää tai pahaa ellei sitä hauduta ihan täysin väärin

1. Kaikki teelaadut tehdään samasta kasvista

Vihreä tee, valkoinen tee, musta tee ja oolong tee tehdään kaikki kasvista nimeltä Camellia sinnesis. Teelatujen erot syntyvät vasta teen jalostusvaiheessa. Fermentoinnin eli hapettamisen säätely vaikuttaa siihen, tuleeko teestä vihreää teetä, mustaa teetä vaiko valkoista teetä. Lisäksi teelaatuihin vaikuttaa se, millaisia teelehtiä teehen käytetään ja miten teelehdet leikataan ja käsitellään.

Useasti yrttihaudukkeista puhutaan teenä, mutta olisi parempi puhua yrttiteestä, sillä varsinainen tee voidaan valmistaa vain Camellia sinesis -kasvista.

2. Teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa

Kupillisessa mustaa teetä on keskimäärin puolet vähemmän kofeiinia kuin kupillisessa kahvia. Vihreässä teessä on puolestaan vielä vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä.

3. Teelehdet voidaan käyttää useampaan kertaan

Irtotee voidaan hauduttaa useampaan kertaan. Koska teelehtiä voi hauduttaa useampaan otteeseen, tulee kalliimpikin irtotee yleensä edulliseksi verrattuna vaikkapa kahviin tai pussiteehen.

Useimmista teelaaduista voidaan hauduttaa teetä kolme kertaa. Joidenkin vihreiden teelaatujen kohdalla toista haudutuskertaa pidetään parhaimpana. Eri haudutuskerroilla tulisi teetä hauduttaa eripituinen aika.

4. Kaikkea teetä ei pidä hauduttaa kiehuvassa vedessä

Moni, joka sanoo ettei pidä vihreästä teestä, on tehnyt sen virheen, että hän on hauduttanut kyseistä teetä kiehuvassa vedessä. Vihreä ja valkoinen tee tulisi kuitenkin hauduttaa 70 – 80 -asteisessa vedessä. Mikäli kyseiset teet haudutetaan kiehuvassa vedessä, niistä tulee inhottavan kitkeriä. Pieni asia, suuri vaikutus.
Vihreä tee ei ole kitkerää eikä pahaa ellei hauduttaja tee sitä ihan väärin

5. Jos haluat teestä vahvempaa, lisää teelehtiä älä haudutusaikaa

Liian pitkään hauduttaminen saattaa tehdä teestä kitkerän makuista. Lisäksi liian pitkään hauduttaminen poistaa teelle ominaisia makuja.
Jos haluat vahvempaa teetä, käytä isompia määriä teelehtiä.

6. Vältä teepalloja

Teepallot ovat käteviä, mutta usein ne estävät teelehtien avautumisen. Tämä taas johtaa siihen, että teen maku ei vapaudu kunnolla.

Teetä valmistaessa kannattaa käyttää kunnollista teekannua. Teelehdet tulisi laittaa teekannuun irtonaisina ja kaataa vesi niiden päälle. Kaadettaessa teetä kuppiin, voidaan käyttää teesiivilää, joka kerää teelehdet.
Myös isommat teehauduttimet (kuten teekupin levyinen ja korkuinen teesiivilä) toimivat hyvin.

7. Tee ei kuivata sinua

Pitkään luultiin, että tee kuivattaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Uusimpien tutkimusten mukaan tee toimii diureettina vain erittäin suuria annoksia nautittaessa.

8. Et tarvitse erityistä ”diettiteetä”

Toisinaan kaupitellaan erityisiä, laihduttamiseen sopivia teelaatuja. Tällaisessa ”diettiteessä” on kuitenkin muutamia ongelmia.

1. Usein ”diettiteehen” on lisätty jotain yrttejä, joiden käyttäminen väärällä tavalla saattaa olla vaarallista.
2. Toisinaan ”diettiteet” eivät sisällä ollenkaan oikeaa teetä.
3. Silloin tällöin ”diettitee” on puolestaan tavallista teetä, josta pyydetään uskomattomia hintoja.

On kuitenkin olemassa myös eri lailla vaikuttavia teelaatuja. Erityisesti Matchan vaikutukset ovat erilaisia kuin tavallisen vihreä teen, sillä sitä juotaessa juodaan koko teelehti, ei ainoastaan teelehdistä uutettua teetä. Tästä syystä Matcha on tavallista teetä tehokkaampaa monessa suhteessa. Matcha ei kuitenkaan ole “diettitee”; se on korkealuokainen tee, jota pidetään suuressa arvossa esim. Japanissa.

9. Teepannu on hyvä lämmittää ennen teen valmistamista

Tämä vinkki on lähinnä innokkaimmille teenjuojille. Joidenkin teeasiantuntijoiden mukaan teelehtien tiputtaminen kylmään teepannuun johtaa siihen, että teelehdet eivät avaudu riittävän nopeasti. Tämän vuoksi teepannu tulisi lämmittää ennen teen valmistamista seuraavasti:
Kaada kiehuvaa teevettä teekannuun ja heiluttele vettä siten, että se lämmittää teekannun. Kaada tämän jälkeen vesi pois teekannusta ja kannu on valmis teen hauduttamiseen.

10. Teehetki on hyvä rauhoittumisen paikka

Kiireisessä maailmassa juodaan kahvikin yleensä kiireessä, lehteä lukien tai työvaatteita päälle pukien. Teehetki on parhaimmillaan hetki, jolloin voi hiljentyä ja rauhoittua. Rauhallinen teehetki takaa sen, että teen maistaakin paremmin. Rauhallinen teehetki tuo parhaimmillaan tasapainoa elämään. Teehetki voi olla monelle niitä ainoita rauhan saarekkeitta tässä hätäisessä maailmassa.

Hyvää vihreää teetä löydät valikoimastamme.

Takaisin etusivulle bello.fi


Uutiskirje